Terbaru

 • Bitcoin S (BTCS)

  The Bitcoin S (BTCS) transactionchain will integrate the value of public chain to build a global value transfer network. The CBNData data report shows that among the 120 annual consumer buzzwords in the five years from 2016 to 2020, blockchain ranks among the top. Recently, the BTCS transactionchain wallet has attracted the attention of many capital and media in the circle with its fast, safe tran
 • BYD Wins the Largest Pure-Electric Bus Order outside of China

  Bogotá, Colombia - BYD is proud to announce that it has exclusively won cumulative orders to supply 1,002-unit pure-electric buses to the capital of Colombia, Bogotá. This tender was open to all bus technologies, yet BYD won the trust and cooperation of its partners in the fiercely competitive bidding process thanks to its cutting-edge technologies, products and services. This is the largest order
 • Dab the 5G Era with the Perfume of Books and Fragrance of Ink — allow full rein to a better life with Hisense A7

  On Dec 22nd, Hisense’s new reading flagship cellphone A7 series was officially launched. This series is the continuation of the characteristics of Hisense A series' most typical ink screen design, namely e-ink screen, a kind of screen that uses electronic ink, which is also known as e-paper displays. This is the world's first 5G cellphone equipped with an ink screen, marking the official arrival o
 • BYD Delivers Largest Pure Electric Bus Fleet in Colombia

  Bogota, Colombia - On December 17, BYD announced the delivery of 470 pure electric buses to Bogota, the capital of Colombia. This is the country’s largest pure electric bus fleet, and also the largest bus fleet BYD has delivered in the Americas, which will effectively promote the already fast-growing electrified public transport systems in Colombia, Latin America and the entire Americas.
 • THE 9 th RESIDENCE | NEWERA DESIGN

  THE 9 th RESIDENCE "Break the cocoon and become a butterfly"Full record
 • Great News: a Special Drug from China for the treatment of novel coronavirus

  Duan Zhitang (Beijing) International Pharmaceutical Technology Development Co., Ltd. was founded in June 2009, the company has been committed to the inheritance and promotion of traditional Chinese medicine culture, focusing on the development and application of court secret recipe antiviral products, we have achieved a number of scientific and technological achievements in the field of antivirus,
 • Kewangan terdesentralisasi menambah ahli baru: sistem pengurusan kewangan P2P yang pertama diedarkan di dunia sangat dalam talian

  Desentralisasi adalah teknologi konsensus yang sangat baik untuk manusia, DeFi adalah aplikasi blockchain yang paling hebat, dan badan konsensus super siput adalah yang paling banyak Platform kewangan terdesentralisasi yang hebat. Ia menyediakan sistem pengurusan kewangan P2P yang diedarkan dengan mudah dan selamat untuk pengguna global. Ia dikembangkan secara bebas oleh pemain blockchain. Ia bena
 • The 2020 OCS to take new forms through upgrading

  The 2020 Convention on Exchange of Overseas Talents and the 22nd Guangzhou Convention of Overseas Chinese Scholars in Science and Technology (hereinafter referred to as the 2020 OCS) will be held from December 18 to 19 in Guangzhou, co-hosted by the Ministry of Education, Western Returned Scholars Association and Guangzhou Municipal Government and coordinated jointly by 29 cities including Beijing
 • Bityard exchange has obtained crypto financial licenses issued by multiple authorities

  Abstract: Bityard has obtained two crypto financial licenses issued by the Estonia Financial Supervision Authority (MTR), and will keep focusing on providing safe and reliable crypto trading services to the investors around the world.
 • Perdagangan salinan Bityard menjadikan perdagangan kontrak kripto lebih mudah

  Baru-baru ini, harga Bitcoin, salah satu daripada mata wang kripto arus utama di pasaran, mencapai $19,000. Pada masa yang sama, harga Ethereum juga melepasi $600 minggu lepas. Walaupun harga kebanyakan mata wang kripto telah menurun sedikit semenjak kebelakangan ini, pasaran masih sesak dengan peniaga dan pelabur.

Pautan mesra

Tinjauan Global Pertama Seumpamanya Dedahkan Jerung Pupus Secara Fungsian daripada Banyak Terumbu

07-23     Paul G. Allen Family Foundation

Global FinPrint, satu insiatif Paul G. Allen Family Foundation, mendapati harapan masih ada sekiranya langkah-langkah pemuliharaan diambil


SEATTLE, 22 Julai 2020 /-- Satu kajian penting baharu yang diterbitkan hari ini dalam Nature oleh Global FinPrint mendedahkan bahawa ikan yu tidak terdapat di banyak terumbu karang dunia, menunjukkan bahawa ikan ini terlalu jarang memenuhi peranan normalnya dalam ekosistem ini dan telah "pupus secara fungsian". Daripada 371 terumbu yang ditinjau di 58 negara, ikan yu tidak kelihatan hampir 20 peratus, menunjukkan penurunan meluas yang tidak didokumentasikan pada skala ini sehingga kini. Tinjauan ini turut mengenal pasti langkah-langkah pemuliharaan yang boleh membawa kepada pemulihan pemangsa ikonik ini.


globalfinprint.jpg

Caribbean reef shark and baited remote underwater video system, captured in the Bahamas. 


Pada dasarnya tiada ikan yu yang dikesan di mana-mana terumbu dari enam negara: Republik Dominika, Hindia Barat Perancis, Kenya, Vietnam, Windward Dutch Antilles dan Qatar. Antara negara-negara ini, hanya sejumlah tiga ekor ikan yu yang diperhatikan selama lebih daripada 800 jam tinjauan.


"Walaupun keputusan oleh Global FinPrint mendedahkan satu kehilangan ikan yu yang tragis daripada banyak terumbu di dunia, ia juga menunjukkan kepada kita tanda-tanda harapan," kata Jody Allen, pengasas bersama dan kursi Paul G. Allen Family Foundation. "Data yang dikumpul daripada tinjauan terhadap ikan yu seluruh dunia yang pertama seumpamanya di terumbu karang boleh membimbing rancangan pemuliharaan jangka panjang yang bermakna untuk melindungi ikan yu terumbu yang masih tinggal."


Penanda aras untuk status ikan yu terumbu di seluruh dunia ini mendedahkan satu kehilangan global yang membimbangkan terhadap spesies ikonik ini yang merupakan sumber makanan penting, tarikan pelancongan dan pemangsa utama di terumbu karang. Kehilangan ikan yu ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penangkapan ikan yu secara berlebihan, dengan penyumbang tunggal terbesar merupakan amalan penangkapan ikan yang memusnahkan, seperti penggunaan rawai dan pukat hanyut.


"Meskipun kajian kami menunjukkan kesan negatif oleh manusia yang besar terhadap populasi ikan yu terumbu, jelas bahawa masalah utama wujud di persimpangan antara kepadatan penduduk manusia yang tinggi, amalan penangkapan ikan yang memusnahkan serta tadbir urus yang lemah," kata Dr. Demian Chapman, ketua bersama Global FinPrint dan Profesor Madya di Jabatan Sains Biologi dan Institut Alam Sekitar di Florida International University. "Kami mendapati bahwa populasi ikan yu yang kukuh dapat wujud bersama-sama manusia apabila manusia mempunyai keinginan, cara dan rancangan unutk mengambil tindakan pemuliharaan."


Kajian ini mendedahkan beberapa buah negara di mana pemuliharaan ikan yu diusahakan dan tindakan tertentu yang mampu memberi hasil. Negara-negara yang menunjukkan prestasi terbaik berbanding purata wilayahnya termasuk Australia, Bahamas, Persekutuan Negeri-negeri Micronesia, Polinesia Perancis, Maldives dan Amerika Syarikat. Negara-negara ini menonjolkan sifat-sifat utama yang didapati berkaitan dengan populasi ikan yu yang lebih tinggi: umumnya ditadbir urus dengan baik dan sama ada melarang kesemua aktiviti penangkapan ikan yu atau mempunyai pengurusan berasaskan sains yang mantap yang mengehadkan jumlah ikan yu yang boleh ditangkap.


"Negara-negara ini dapat melihat semakin banyak ikan yu di perairan kerana negara-negara ini telah menunjukkan tadbir urus yang baik terhadap isu ini," kata Dr. Aaron MacNeil, ketua pengarang bagi kajian Global FinPrint dan Profesor Madya di Dalhousie University. "Bermula dengan mengehadkan jenis peralatan tertentu dan menetapkan had tangkapan, hinggalah larangan berskala kebangsaan terhadap tangkapan dan perdagangan, kini kami mendapat gambaran yang jelas mengenai apa yang dapat dilakukan untuk mengehadkan tangkapan ikan yu terumbu di seluruh kawasan tropika."


Pasukan FinPrint bergelut dengan hakikat bahawa tindakan pemuliharaan untuk ikan yu sahaja hanya dapat dilakukan sejauh ini. Penyelidik kini sedang mengkaji sama ada pemulihan populasi ikan yu memerlukan pengurusan ekosistem yang lebih luas bagi memastikan terdapatnya ikan terumbu yang mencukupi untuk memberi makan kepada pemangsa ini.


"Kini setelah tinjauan ini selesai, kami turut menyelidik bagaimana kehilangan ikan yu dapat menjejaskan kestabilan ekosistem terumbu," kata Dr. Mike Heithaus, ketua bersama Global FinPrint dan Dekan Kolej Sastera, Sains & Pendidikan di Florida International University. "Bilamana batu karang bertahan untuk terus hidup dalam iklim yang berubah-ubah, kehilangan ikan yu terumbu dapat memberi kesan jangka panjang yang buruk untuk seluruh sistem terumbu."


Dilancarkan pada musim panas tahun 2015, data Global FinPrint dihasilkan daripada stesen video bawah air jarak jauh berumpan (BRUVS) yang mengandungi kamera video yang diletakkan di hadapan sejumlah umpan standard – "Chum Cam." Ekosistem terumbu karang ditinjau dengan BRUVS di empat kawasan geografi utama: Indo-Pasifik, Pasifik, Atlantik Barat dan Lautan Hindi Barat.


Sepanjang tempoh empat tahun, pasukan ini menangkap dan menganalisis lebih daripada 15,000 jam video daripada tinjauan terhadap 371 terumbu di 58 negara, negeri dan wilayah di seluruh dunia. Kerja-kerja ini dijalankan oleh beratus-ratus saintis, penyelidik dan penyokong pemuliharaan yang dikendalikan oleh jaringan rakan usaha sama daripada Florida International University, Australian Institute of Marine Science, Curtin University, Dalhousie University dan James Cook University.


Latar Belakang Global FinPrint

Global FinPrint ialah satu inisiatif Paul G. Allen Family Foundation dan dipimpin oleh Florida International University, disokong oleh gabungan organisasi-organisasi rakan kongsi global yang mencakupi penyelidik, pemberi dana dan kumpulan pemuliharaan. Projek ini mewakili program pengumpulan data dan analisis tunggal yang terbesar dan paling komprehensif bagi populasi dunia ikan yu dan pari yang berkaitan dengan terumbu yang pernah disusun.


Latar Belakang Paul G. Allen Family Foundation

Selama lebih daripada empat dekad, Paul G. Allen Family Foundation telah memberi tumpuan untuk mengubah trajektori beberapa masalah yang paling sukar di dunia. Diasaskan oleh para dermawan Jody Allen dan mendiang Paul G. Allen, pengasas bersama Microsoft, yayasan ini menyokong portfolio rakan kongsi barisan hadapan global yang berusaha untuk memelihara kesihatan lautan, melindungi hidupan liar, memerangi perubahan iklim dan mengukuhkan komuniti. Yayasan ini melabur dalam penerima geran untuk memanfaatkan teknologi, merapatkan jurang data dan sains serta mendorong dasar awam yang positif bagi memajukan pengetahuan dan mendayakan perubahan yang berkekalan.


Latar Belakang Florida International University

Florida International University ialah universiti penyelidikan awam Miami, memberi tumpuan pada kejayaan pelajar. Menurut U.S. News and World Report, FIU mempunyai 42 senarai kedudukan 50 teratas di negara ini dalam kalangan universiti-universiti awam. FIU ialah sebuah universiti penyelidikan (R1) A.S. terkemuka, dengan perbelanjaan tahunan mencecah lebih $200 juta. FIU menduduki tempat ke-15 di negara ini dalam kalangan universiti-universiti awam bagi pengeluaran paten, yang mendorong inovasi dan merupakan salah sebuah institusi yang membantu menjadikan Florida sebagai negeri terbaik untuk pengajian tinggi.


Source: Paul G. Allen Family Foundation


Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
Kembali ke atas
© Hak cipta 2009-2020 Ekspres Kewangan Melayu      Hubungi kami   SiteMap